– virtueel –

– virtueel –

Project managers werken steeds vaker met virtuele teams.

Virtuele teams helpen om de kosten te verlagen, maar om tot echt teamwerk te komen is een radicaal andere aanpak noodzakelijk.

Of het nu gaat het om medewerkers op verschillende locaties, of om experts uit verschillende delen van de wereld: het werken met virtuele teams blijft uitdagend. Snelheid, efficiëntie en kosten besparing zijn essentieel in een wereld waarin de factor afstand is vervallen.

In een traditioneel project is de project manager degene die zaken mogelijk maakt. Teamleden voelen elkaar aan en vullen zo het project in. Virtuele teams missen het onderlinge contact en hebben daarom vooral behoefte aan sturing. Die aansturing moet duidelijk en centraal geregeld zijn. Project managers die dit goed invullen halen meer resultaat uit hun virtuele teams.

Virtuele teams krijgen ook te maken met cultuur verschillen. Bijvoorbeeld met verschillen in het besluitvormingsproces. Op elke locatie gelden andere normen en waarden en komen besluiten op andere wijze tot stand. Om succesvol te kunnen zijn moet de project manager bij een virtueel team eenduidig vastleggen op welke wijze beslissingen in het project tot stand komen.

Ook vertrouwen krijgt in een virtueel team een nieuwe dimensie. Vertrouwen wordt traditioneel vooral gebaseerd op instinctieve gevoelens. Virtuele teams moeten het zonder de dagelijkse ontmoetingen doen. Daarom baseren zij hun vertrouwen op het proces. Het gaat dan om processen die ze kennen, die ze betrouwbaar achten en waarvan ze de uitkomsten respecteren. De project manager moet deze processen dus goed inregelen.

Communicatie is zonder enige twijfel het meest essentiële element in een virtueel team. Bij virtuele teams mist de manager de kracht van zijn fysieke aanwezigheid. Als project manager moet je je daarvan bewust zijn en dit gemis op andere wijze compenseren.

INIT Circle heeft vanuit het opzetten en aansturen van Shared Service Centers en Outsourcing partners veel ervaring met virtuele teams. Die ervaring kan INIT Circle ook inzetten om uw virtuele teams effectief aan te sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!